НОВИЯТ RANGE ROVER SPORT В ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО "ПРЕЛИВНИКЪТ"

НОВИЯТ RANGE ROVER SPORT В ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВОТО "ПРЕЛИВНИКЪТ"

Третото поколение на Range Rover Sport е най-желаният, технологично усъвършенстван и високопроходим модел досега, съчетаващ внушително присъствие на пътя с инстинктивни реакции при шофиране благодарение на най-модерната комбинация от шаси технологии, оборудвани някога в автомобил Land Rover.


Електрифицирана производителност
Изчерпателна гама електрифицирани силови агрегати осигуряват обичайната за Range Rover Sport производителност. Тя включва два електрически хибрида с увеличен пробег, 6-цилиндрови бензинови и дизелови двигатели Ingenium с мека хибридна технология и изцяло новия V8 с двоен турбокомпресор. През 2024 г. гамата на новия Range Rover Sport ще бъде допълнена от изцяло електрически модел.


Новият електрически хибрид P510e е конструиран да отговоря на изискванията на водачите, търсещи високодинамично шофиране, впечатляваща ефективност и над 100 км електрически пробег с нулеви емисии. Той съчетава 3,0-литровия 6-цилиндров бензинов двигател Ingenium на Land Rover с мощен електрически мотор 105 kW и батерия с капацитет 38,2 kWh, произвеждайки обща системна мощност от 510 к.с. Автомобилът ускорява от 0 до 100 км/ч само за 5,4 секунди, има електрически пробег до 113 км и очакван пробег в реални условия от 88 км – достатъчен за повечето водачи да изминават до 75% от пътуванията си с електрическа мощност – и CO2 емисии от едва 18 г/км. За по-дълги пътувания plug-in хибридният двигател осигурява комбиниран бензинов и електрически пробег от 740 км.


Предлага се и електрически хибрид P440e, генериращ обща мощност 440 к.с. от своя силов агрегат, същия изцяло електрически пробег и ниски CO2 емисии. Той също предоставя безпроблемно ускорение и финес, ускорявайки от 0 до 100 км/ч само за 5,8 секунди.


Като алтернатива новият флагмански V8 с двоен турбокомпресор произвежда 530 к.с. за най-въодушевяващия Range Rover Sport, ускорявайки от 0 до 100 км/ч само за 4,5 секунди с активирана функция за динамично стартиране Dynamic Launch за още по-силни усещания зад волана.


Широките възможности за избор на силови агрегати включват мощните меки хибридни 6-цилиндрови редови бензинови двигатели Ingenium P360 и P400 и 6-цилиндрови меки хибридни дизелови двигатели D250, D300 и D350.


Динамичен характер
Новите панели на предното стъкло и тънките колони осигуряват подобрена видимост напред и настрани, съчетавайки известната командна позиция на шофиране на Range Rover с кокпит позиция на седене. Това е постигнато чрез снижаване с 20 мм на позицията на шофиране спрямо новия Range Rover, с по-висока, наклонена централна конзола, по-скосено предно стъкло и полегат покрив. Воланът с по-малък диаметър придава по-спортно усещане.


Комфортът е допълнен от наличието на отопляеми и вентилирани предни седалки с 22-посочно електрическо регулиране, с функции за запаметяване и масаж и с ергономични подглавници. Това продължава и в задната част на купето, където са налични отопляеми и вентилирани седалки с електрическо регулиране на наклона и ергономични подглавници.


Чист въздух: подобрено благосъстояние
Новият Range Rover Sport е наличен със системата за професионално пречистване на въздуха в купето с филтрация на фини прахови частици с размер до 2,5 µm и технология nanoe™ X за най-здравословния и чист въздух в интериора. Модерните системи за филтрация на въздуха работят в хармония и значително намаляват миризмите, бактериите и алергените, включително вируса Covid-19.


Усъвършенстваната технология кондензира влагата от въздуха в купето и я разбива на малки електрически заредени частици. Това създава високо напрежение, което произвежда хидроксилни (OH) радикали във водни молекули с нано размери, които реагират със замърсителите във въздуха. Независимо тествана в лабораторни условия, системата показва 97% ефективност в елиминирането на вируси, бактерии и замърсители за 30 минути работа.
За постоянно и подобрено благосъстояние на пътниците качеството на въздуха може да бъде проследявано непрекъснато чрез функцията за управление на CO2, като нивата на качество на въздуха във и извън автомобила се извеждат на интуитивен екран. Въздухът в купето може да бъде пречистван преди всяко пътуване благодарение на функцията за пречистване. Тя може да се използва и в движение за неутрализиране на всякакви навлезли в купето патогени, допълвайки стандартната климатична система чрез непрекъснато пречистване на въздуха с едно докосване на бутон.


Системата за професионално пречистване на въздуха в купето не само допринася за благополучието и здравето на пътниците, но и по-чистият въздух в автомобила повишава концентрацията и бдителността за по-силно изживяване при шофиране. Това е постигнато чрез въвеждане на свеж въздух при необходимост след постоянно следене на нивата на въглероден диоксид в автомобила.


Активно шумопотискане
Образцовият финес, осигурен от гъвкавата архитектура MLA, е подсилен от технологията Активно шумопотискане от следващо поколение. Тя позволява на клиентите да се наслаждават на перфектен звук от двигателя чрез филтриране на нежелания шум от пътя и гумите. По този начин системата увеличава финеса, позволявайки на пътниците лесно да провеждат разговори, да слушат музика или просто да се наслаждават на звука от двигателя.


Активното шумопотискане е неразделна част от новата флагманска аудиосистема Meridian Signature и използва отделни едноосни акселерометри за измерване на шума от конструкцията, с микрофони, разположени във всяка колесна арка, които измерват шума от въздуха. Те следят звука и модулират активното шумопотискане за непрекъснато и моментално генериране на потискащ сигнал, който се възпроизвежда през 29-те високоговорителя на системата в купето с цел активно премахване на допълнителните честоти на шума от пътя до 1kHz, преди да достигнат до пътниците в купето. По този начин системата работи по-бързо от скоростта на звука, откривайки и маскирайки нежеланите звуци, преди да достигнат до ушите на пътниците.


Избирането на динамичен режим повишава нивото на автентичните звуци от двигателя, навлизащи в купето. Това внася ново ниво на двойственост в изживяването зад волана, осигурявайки обичайната за Range Rover тишина в комфортен режим и още по-въодушевяващо и удовлетворяващо шофиране в динамичен режим.


Усъвършенствана аудиосистема Meridian
Клиентите могат да избират от гама аудиосистеми Meridian начело с новата Meridian Signature. Осигурявайки първокласно аудио изживяване с кристално чист звук, висококачественото възпроизвеждане на музика използва до 29 високоговорителя – включително субуфер – с усилвател с мощност 1430 W, създавайки лични звукови среди за всеки от четиримата основни пътници. Това е постигнато чрез високоговорители, разположени отпред, отстрани, над и зад всеки пътник, плюс цифров усилвател с мощност 20 W във всеки външен подглавник.


Едно от най-висококачествените и мощни звукови изживявания в света е възможно благодарение на 10 отделни процесора за цифрова обработка на сигнала (DSL) с пет пъти по-голяма изчислителна мощност спрямо аудиосистемата на предишното поколение.


Нови корпуси на високоговорителите осигуряват първокласен външен вид и са неразделна част от вратите, използвайки същия специално разработен акустичен текстил като на домашна система високоговорители от висок клас и същевременно подобрявайки предаването на звука. Новото разположение позволява постоянно, контролирано и чисто възпроизвеждане без изкривявания, от музика и подкасти до звуците от информационно-развлекателната система.


Всяка налична аудиосистема Meridian е високоефективен шедьовър, с модернизирани цифрови усилватели и нов високоговорител с централен канал, за да осигури реалистично аудио изживяване.


Гъвкава архитектура MLA
Гъвкавата платформа MLA на Land Rover внася ново ниво на структурна твърдост и финес, осигурявайки перфектните основи за изискан, луксозен мощен SUV. Изживяването е подобрено чрез допълнителни технологии, издигайки финеса на купето до нови висоти.


Твърдостта на усукване е подобрена с до 35% спрямо предишния модел Range Rover Sport, което предоставя значителни ползи по отношение на динамичната производителност и изисканост, подпомогнати от нови конструктивни и монтажни техники.


Комфорт и удобство чрез иновативен дизайн
Новият Range Rover Sport съдържа редица нови функции за удобство, постигнати благодарение на неговия редуктивен дизайн, като същевременно предоставя засилено усещане за модерен лукс.


Това е постигнато чрез интуитивни детайли, които улесняват живота на собствениците, включително изравнени с каросерията дръжки на вратите, които се изтеглят навън автоматично при отключване на автомобила. Чрез сензори за близост функцията за отключване при приближаване разпознава ключа от дадена страна на автомобила и отключва и изтегля дръжките на вратите за бърз и лесен достъп, докато функцията за заключване при отдалечаване автоматично заключва автомобила, когато ключът напусне зоната за отчитане.


Още преди потегляне отоплителят с дистанционно управление и функция за предварителна климатизация позволява на клиентите да подготвят автомобила, като зададат перфектната температура в купето, без да влизат в автомобила.


Практично купе, места за съхранение и багажник
Подобреният пакет, възможен благодарение на гъвкавата архитектура MLA, гарантира, че купето на новия Range Rover Sport е по-просторно от всякога, с повече пространство за пътниците и техния багаж.


Истински типичен за Range Rover Sport комфорт е осигурен на втория ред с повдигане с 11 мм спрямо предните седалки, снижаване на пода с 9 мм в сравнение с предишния Range Rover Sport и увеличено пространство за краката (+31 мм) и коленете (+17 мм). Ъгълът на основата на седалките предлага опора и комфортна стойка при дълги пътувания.


Багажното пространство сега е с по-използваема форма, с подобрен достъп през електроуправляемата задна врата и нова преграда за пода на багажното отделение, която използва по-ефективно наличното пространство и същевременно осигурява допълнителна гъвкавост на собствениците. При задни седалки на мястото си багажната зона предлага 835 литра пространство до облицовката на тавана, докато сгъването на задните седалки с помощта на удобни бутони до задната врата разширява наличното пространство до 1860 литра.


Решенията за съхранение на дребни вещи са революционизирани с нови, по-използваеми и достъпни места за малки предмети. Това включва покрита зона за съхранение с поставки за чаши, които може да се плъзга назад, за да разкрие дълбоко място за съхранение под основната конзола, докато новото отворено отделение под конзолата е идеално за съхранение на малки предмети като слънчеви очила или портфейли, леснодостъпни по време на шофиране. Специалният 15W пад за безжично зареждане на устройства под сензорния екран на Pivi Pro е друг пример за интелигентна, специална зона за съхранение, която е лесна за достъп и осигурява безпроблемен технологичен интерфейс за мобилни устройства.


Преработените джобове на вратите също увеличават практичността, докато централното отделение под подлакътника е достатъчно голямо, за да побере няколко предмета, включително таблети. Може да се поръча и като хладилно отделение в предната централна конзола, което е в състояние да охлади четири бутилки с напитки от 500 мл.


Несравнима проходимост

Новият Range Rover Sport е версията на луксозния мощен SUV на Land Rover с най-големи динамични възможности и най-голяма проходимост извън асфалтираните пътища. Интелигентното задвижване на всички колела (iAWD) е съчетано с най-новите иновации и технологии за шофиране върху всякакви терени, за да се осигури неговата изключителна динамична проходимост.

a video