ИНТЕЛИГЕНТНОСТ И СИЛА: НОВИЯТ DEFENDER ПРЕДСТАВЯ ПЪРВАТА В СВЕТА ДВОЙНА ESIM СВЪРЗАНОСТ НА CES 2020

Семейството на Defender ще демонстрира двойна eSIM връзка на CES 2020 в Лас Вегас, най-голямото световно изложение за потребителска електроника.


Новият Defender е първият автомобил с два вградени LTE модема за подобрена свързаност, докато новата сензорна информационно-развлекателна система на Jaguar Land Rover от Pivi Pro е с водещ в индустрията дизайн и споделя електронен хардуер с най-новите смартфони.



Бързата и интуитивна система Pivi Pro позволява на клиентите да се възползват пълноценно от технологията на софтуера Software-Over-The-Air (SOTA) на новия Defender, без да правят компромис със способността на автомобила да предава музика и да се свързва с приложения в движение. Със специално разработените LTE модем и eSIM технологията SOTA може да работи във фонов режим без да влияе на стандартната връзка, осигурена от отделния модем и eSIM на информационно-развлекателния модул.


Настройката на Pivi Pro за постоянна свързаност е разположена в сърцето на купето на новия Defender, а 10-инчовият сензорен екран с висока разделителна способност позволява на водачите да контролират всички аспекти на автомобила, използвайки същия хардуер за обработка като най-новите смартфони. В допълнение, потребителите ще могат да свържат две мобилни устройства към информационно-развлекателната система едновременно с помощта на Bluetooth, така че водачът и спътникът му да могат да се насладят на пълна фунционалност.


Питър Вирк, директор "Свързани технологии и приложения" в Jaguar Land Rover, сподели: “С един LTE модем и една eSIM, които да отговарят за технологията Software-Over-The-Air (SOTA) и същите устройства, които да се грижат за музиката и приложенията, новият Defender разполага с цифровия капацитет да осигурява на потребителите свързаност, актуализации и забавление навсякъде и по всяко време. Можете да оприличите дизайна на системите като мозък - всяка половина се радва на собствената си свързаност за ненадминато и непрекъснато обслужване. Подобно на мозъка, едната страна на системата се грижи за логически функции, като SOTA, докато другата се грижи за по-творчески занимания.”


Pivi Pro има собствена батерия, така че системата е винаги включена и може да реагира веднага при стартиране на автомобила. В резултат на това навигацията е готова да приеме нови дестинации в момента, в който шофьорът седне зад волана, без забавяне. Водачът също може да тегли актуализации, така че системата винаги да използва най-новия софтуер - включително данни за навигационно картографиране - без да е необходимо да се посещава търговец, за да бъдат инсталирани обновленията.


LTE свързаността зад информационно-развлекателната система на Jaguar Land Rover също позволява на новия Defender да се свързва с множество мрежи в различни региони, за да оптимизира връзката, така че водачът да търпи минимални прекъсвания, причинени от „дупки” в покритието на отделните доставчици. Освен това базираната на облачната технология архитектура, предоставена от CloudCar, улеснява достъпа и използването на съдържание и услуги в движение и дори ще поддържа плащания за паркинг, когато новият Defender превземе пътищата тази пролет.


Land Rover също така потвърдиха, че първите нови модели Defender ще имат повече възможности за SOTA, отколкото първоначално се предвиждаше. По време на своята премиера на автомобилното изложение във Франкфурт през септември Land Rover обяви, че 14 отделни електронни модула за управление ще могат да получават дистанционно актуализации, но първите автомобили ще разполагат с 16 контролни звена, които да отговарят за софтуерни актуализации по въздуха (SOTA). Инженерите на Land Rover предвиждат, че актуализациите на софтуера ще бъдат минало за клиентите на Defender преди края на 2021 г., тъй като допълнителните SOTA модули идват онлайн и от сегашните 16 ще станат повече от 45.


Land Rover ще представи своята модерна технология Pivi Pro на изложението за потребителска електроника (CES) в Лас Вегас с новите Defender 110 и 90, които ще заемат гордо място на щандовете на Qualcomm и BlackBerry.


Qualcomm


Захранването на информационно-развлекателната система Pivi-Pro и домейн контролерът са две високоефективни автомобилни платформи Qualcomm® Snapdragon 820Am, всяка с интегриран модем Snapdragon® X12 LTE. Автомобилната платформа Snapdragon 820Am осигурява безпрецедентна производителност и технологична интеграция, предназначени да поддържат високотехнологични телеметрични системи, информационно-развлекателни системи и дигитални екрани. Тя предоставя пълноценни преживявания в автомобила, като същевременно го прави по-свързан и интелигентен.


С енергийно ефективните CPU ядра, зашеметяващата производителност на графичния процесор, интегрираното машинно обучение и възможностите за обработка на видео, автомобилната платформа Snapdragon 820Am е проектирана да осигурява несравнимо преживяване. Платформата също така включва отзивчиви интерфейси, потапяща 4K графика, висока разделителна способност и завладяващ звук.


Два X12 LTE модема осигуряват паралелно свързване с висока честотна лента на множество канали, ултра бърза връзка и по-ниска латентност за сигурна и надеждна комуникация. Освен това X12 LTE модемът разполага с интегрирана глобална навигационна система (GNSS) и система за изчисление (dead reckoning), които увеличават способността на автомобила да следи точно местоположението си.


BlackBerry QNX


Defender е първият Land Rover с домейн контролер, който включва редица усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS) и удобства за управление. Те са изградени на базата на QNX Hypervisor, което осигурява на шофьорите всичко, от което се нуждаят - сигурност, безопасност и надеждност. Консолидирането на повече системи в по-малко ECU е неразделна част от бъдещето на автомобилния електрически дизайн и ще се ползва като модел за архитектурата на автомобилите от следващото поколение на Land Rover.


Операционната система Blackberry QNX, вградена в новия Defender, помага да се осигури смартфон изживяване за потребителите на информационно-развлекателната система Pivi Pro. Технологията също така захранва операционната система на най-новото поколение TFT Interactive Driver Display, който може да бъде конфигуриран от водача за показване на инструкции за навигация и режим пътна карта или комбинация от двете.


Сертифицирана за най-високото ниво на безопасност ISO 26262 - ASIL D, операционната система QNX осигурява пълно спокойствие на шофьорите на Defender. Първият сертифициран за безопасност QNX Hypervisor гарантира, че множеството операционни системи (OS), захранващи критичните за безопасността фактори (например домейн контролера) са изолирани от системите, които не са свързани с нея (напр. инфорационно-развлекателна). Това е изключително важно, за да се гарантира, че системите, които изискват актуализации, няма да повлияят на основните функции на автомобила.


Като лидер в безопасния, сигурен и надежден софтуер, технологията BlackBerry QNX е вградена в повече от 150 милиона автомобила по света и се използва от най-добрите автомобилни производители за цифрови дисплеи, модули за свързване, hands-free и информационно-развлекателни системи и системи за подпомагане на водачите.


CloudCar


Jaguar Land Rover е първият световен производител на автомобили, който използва най-новата платформа за облачни услуги CloudCar. Работата с водещата световна компания за свързани услуги, носи нови нива на удобство за клиентите на информационно-развлекателната система Pivi Pro, монтирана на новия Defender.


Чрез сканиране на QR кодове, показвани на Pivi Pro, потребителските акаунти стават съвместими с услуги за стрийминг на музика, включително Spotify, TuneIn и Deezer, които се разпознават автоматично и се добавят в системата, прехвърляйки дигиталния живот на водача в автомобила веднага. От този момент клиентите могат да ползват всичката си информация, без дори да са взели своя смартфон със себе си. Актуализациите се извършват автоматично в облака, така че системата винаги е актуална - дори ако съответното приложение на смартфона не е актуализирано.


Системата CloudCar поддържа разнообразни функции за обслужване и съдържание и разпознава номера и кодове, както и местоположения, съхранявани в поканите за среща в календара. След това водачът и пътниците могат да се придвижват до мястото на срещата или да се включват в конферентни разговори с едно докосване на централния сензорен екран.


Във Великобритания собствениците на Defender дори ще могат да плащат паркинг, използвайки сензорния екран чрез приложения като RingGo, без да напускат автомобила си. Клиентите също така могат да вземат цифровия носител със себе си, когато сменят своя автомобил от Jaguar на Land Rover и обратно. Системата автоматично се разпознава и осигурява удобство на домакинствата с повече от едно превозно средство.


Новият Defender е първият автомобил, който използва най-новото поколение технологии, отбелязвайки следващата стъпка в партньорството на Jaguar Land Rover с CloudCar, което датира от 2017 г.


Bosch


Land Rover е на път към свързано и автономно бъдеще, а новият Defender разполага с набор от технологии за повишаване на безопасността, разработени с Bosch за подобряване на шофьорското изживяване.


Наред с най-новите усъвършенствани системи за подпомагане на водача (ADAS), които включват адаптивно регулиране на скоростта на движение ACC (Adaptive Cruise Control) и Blind Spot Assist, Bosch подпомогна и за разработването на иновативната система за 3D съраунд камера на Land Rover, която дава на шофьорите уникален поглед върху непосредствения периметър на автомобила. Иновативният продукт използва четири широкоъгълни HD камери, всяка от които осигурява 190-градусово зрително поле на водача.


Свързана с 3Gbit/s видео и 14 ултразвукови сензора, интелигентната технология дава на шофьорите избор от зрителни точки, включително изглед отгоре надолу и безпроблемен изглед в перспектива. Системата може да се ползва и като виртуален разузнавач, което позволява на шофьорите да се "придвижват" около автомобила на екрана, за да открият най-добрата Command Driving Position при шофиране в града и извън него.


Land Rover и Bosch имат партньорство, което се простира десетилетия назад и са внедрили множество функции за задвижване и контрол, които ще се превърнат в стандарт за индустрията, включително ClearSight Ground View, технологията Wade Sensing на Land Rover и функциите Advanced Tow Assist - всички те са активирани от системата за подпомагане на водача на Bosch.