БЕСТСЕЛЪРИТЕ EVOQUE И DISCOVERY SPORT ВЕЧЕ СА НАЛИЧНИ И С PLUG-IN ХИБРИД

Новите премиум компактни SUVта Range Rover Evoque и Discovery Sport вече се предлагат и във версия с plyg-in хибрид технология, осигуряваща производителност, усъвършенствано изживяване и нови възможности за клиентите, съвместно с това автомобилите могат да изминат до 66 км. само на ток и отделят CO2 емисии от 32 г./км.
Моделите P300e, включващи новия plyg-in хибрид на Range Rover Evoque, както и Discovery Sport, са базирани на модерната архитектура Premium Transverse на Land Rover, която е проектирана да поддържа електрификацията, като същевременно запазва възможностите на Land Rover за офроуд шофиране. Новите plyg-in хибридни модели P300e се присъединяват към вече съществуващите 48-волтови хибридни SUV-та, внасяйки нови нива на ефективност в компактния премиум SUV сектор.


Ник Роджърс, изпълнителен директор на продуктовото инженерство, Jaguar Land Rover, сподели: „Модуларната и гъвкава архитектура, характерна за фамилията двигатели Ingenium, които са разработени и произведени от нас, ни позволи да създадем иновативна, трицилиндрова plyg-in хибрид система, предоставяйки на нашите клиенти по-голям избор от всякога. Двигателят с мощност 200 к.с., комбиниран с 80kW електрически мотор на задната ос, дава фантастични възможности за задвижване на всички колела и несравнима производителност, в зависимост от вашия стил на шофиране. Ефективната електрификация и олекотяване на автомобила позволяват ниско отделяне на CO2 само от 32 г./км. при Evoque и 36 г./км. при Discovery Sport. Освен това и двата автомобила имат невероятно впечатляващ изцяло електрически пробег съответно от 66 км. и 62 км. Благодарение на всеотдайността и трудолюбието на нашите служители, най-новият ни plyg-in хибрид предлага същите страхотни възможности и спокойствие съчетани с изцяло електрическо шофиране и зашеметяваща ефективност, както на пътя, така и извън него.“


Новите модели разполагат с 1,5-литров трицилиндров бензинов двигател Ingenium с 200 к.с. и електрически двигател с мощност 109 к.с., интегриран в задната ос и захранван от 15kWh литиево-йонна батерия, разположена под задните седалки. Производителността и способността на автомобилите са безкомпромисни, с ускорение от 0-100км./ч. само за 6,4 секунди при Range Rover Evoque. Междувременно Discovery Sport предлага ускорение от 0-100 км./ч. за 6,6 секунди. И двата модела могат да достигнат скорост до 135 км./ч., използвайки само електрическа енергия.


Ефективността е забележителна: Range Rover Evoque P300e отделя само 32 г./км. CO2 и може да измине до 66 км. на електричество, с разход на гориво от 1,4 л./100 км.
Discovery Sport P300e може да измине до 62 км., използвайки изцяло електрическа мощност и има разход на гориво от 1,6 л./100 км. Благодарение на електрифицираната си технология, Discovery Sport P300e отделя изключително ниски емисии на CO2 от само 36 г./км.


Range Rover Evoque P300e
• Мощност/въртящ момент: 309 к.с./540 Нм [1]
• Комбиниран разход на гориво по WLTP: 1.4 л./100км.
• Емисии на CO2 в комбиниран цикъл по WLTP: 32 г./км.
• Изминати км. на електричество: 66 км.
• Време за зареждане: 0-80% за 30 минути*


Discovery Sport P300e
• Мощност/въртящ момент: 309 к.с. / 540 Нм[1]
• Комбиниран разход на гориво по WLTP: 1.6 л./ 100 км.
• Емисии на CO2 в комбиниран цикъл по WLTP: 36 г./км.
• Изминати км. на електричество: 62 км.
• Време за зареждане: 0-80% за 30 минути *


Режими на шофиране
Водачите и на двата модела могат да избират от три режима на шофиране, които да отговорят най-добре на техните нужди, независимо дали са в града или шофират по магистралата:
1. Режим HYBRID (по подразбиране) - автоматично комбинира мощност от електродвигателя и бензиновия двигател. Системата се адаптира към условията на шофиране и останалия заряд в батерията. Въвеждането на дестинация в навигационната система позволява на функцията за оптимизация на прогнозната енергия (PEO) да интегрира GPS данните, за да увеличи максимално ефективността и комфорта за избраното пътуване.
2. Режим EV (електрически автомобил) - позволява работа само с електродвигателя, използвайки енергията, съхранявана в батерията, за тихи пътувания с нулеви емисии.
3. Режим SAVE - използва приоритетно бензиновия двигател като основен източник на енергия, поддържайки батерията заредена до избраното ниво.


PHEV технология
Новите компактни всъдеходи сa създадени чрез технологията Premium Transverse Architecture на Land Rover, която е разработена, за да съчетае plyg-in и mild хибриди. Хардуерът е умело поставен под купето, без да се намалява вътрешното пространство.
Електрическото задвижване на колелата на задната ос (ERAD) се захранва от компактна 15kWh литиево-йонна батерия, разположена под задните седалки. Батерията е съставена от 84 призматични клетки, подредени в седем 50Ah модула по 12, с 6 мм стоманена обвивка, която защитава батерията, без да нарушава отличителната способност на автомобила на всякакви терени.


Усъвършенстваното електрическо задвижване на колелата на задната ос (ERAD) разполага с лек, компактен и ефективен синхронен двигател с постоянен магнит. За да оптимизират пространството, задвижващите валове са концентрични с двигателя и едноскоростната трансмисия, докато инверторът също е интегриран в корпуса на ERAD. ERAD модулът е добре интегриран в системата за задно окачване Integral Link.
При скорост над 135 км./ч., електродвигателят спира за оптимизиране на ефективността, а след това безпроблемно отново се включва, когато скоростта падне под тази.
Компактната разклонителна кутия за високо напрежение (HVJB) под предните седалки е друга инженерна иновация. Това включва DC: DC преобразувател (променя тока от високо напрежение от хибридната батерия към ниско напрежение за поддържане на 12-волтова мрежа) и 7kW вградено зарядно устройство, използвано за зареждане на батерия, когато автомобилът е запален.


До иновативната технология се намира и задвижваният от ремък, интегриран стартов генератор (BiSG), който чрез интелигентно електрическо управление може да изпрати енергия за възстановяване на батерията, за да се използва по-късно или за незабавно преразпределение, за да поддържа пълната възможност за задвижване на всички колела.


Нова спирачна система замества традиционния спирачен вакуум серво и безпроблемно съчетава регенеративно и триещо спиране, за да осигури постоянно и прецизно усещане на педала. Системата може да осигури до 0,2 г. ускорение при регенеративно спиране, като увеличава максимално енергийната ефективност, използвайки кинетичната енергия на автомобилите за презареждане на батерията при изтощаване.
Интелигентното разположение на системата PHEV в цялата структура подобрява динамиката, понижава центъра на тежестта с шест процента и допълнително оптимизира разпределението на теглото отпред и отзад.


Зареждане
Новите PHEV модели се предлагат с кабел за зареждане Mode 2, който позволява на клиентите да заредят изцяло автомобила си от нормален домакински контакти с променлив ток за 6 часа и 42 минути, което е идеално за зареждане през нощта. За по-бързо зареждане кабелът mode 3 позволява на клиентите да зареждат автомобила към 7kW контакт с променлив ток или обществени точки за зареждане: това дава възможност за зареждане от 0-80% само за 1 час и 24 минути. Най-бързото зареждане се постига с помощта на зарядни станции: при 32KW DC зареждане от 0-80% отнема само 30 минути.
Зарядното гнездо е разположено на задния калник, до клапата на резервоара за гориво.
Клиентите могат да останат свързани с Evoque и Discovery Sport PHEV чрез интелигентното приложение InControl Remote за смартфон на Land Rover. Независимо дали у дома или навън, приложението позволява на клиентите да наблюдават състоянието на заряд на автомобила, да подготвят превозното средство за пътуването или дори да зададат таймер за зареждане, за да се възползват от най-ниските тарифи за енергия.
Собствениците на двата модела могат автоматично да предопределят температурата на купето, преди да започнат пътуване: използвайки мрежово захранване, когато автомобилът е запален, вместо да черпят енергия от батерията.


1,5-литров трицилиндров двигател
Съвременният 1,5-литров трицилиндров бензинов двигател е в основата на новите PHEV: най-новият член на модулното, гъвкаво семейство двигатели Ingenium, се предлага в три-, четири- и шестцилиндрови варианти.
Лекият алуминиев двигател - с 37 кг. по-лек от четирицилиндровия - осигурява висока производителност и усъвършенстване с впечатляващ разход на гориво.
Този двигател с малък капацитет постига изключително ниски нива на триене, които допринасят за отличната му ефективност. Изпускателният колектор е интегриран в алуминиевата цилиндрова глава, допринасяйки за бързото загряване и минимизиране на разстоянието от отворите за отработените газове до турбинното колело на турбокомпресора за подобрена отзивчивост.
Конфигурацията с три цилиндъра осигурява по-добър поток отработени газове, като гарантира, че турбинното колело осигурява налягане почти моментално. Високо ефективният Watercooled Charge Air Cooler означава, че плътността на въздуха, постъпващ в камерите за горене, остава висока, което допълнително повишава производителността и ефективността в целия диапазон на двигателя.
Трицилиндровият - подобно на четирицилиндровите меки хибридни модели - също разполага със задвижван от ремък, интегриран стартов генератор (BISG). Тази система работи съвместно с ERAD, за да осигури регенеративно спиране, презареждане на батерията при изтощаване, а също така и дава възможност за по-плавна, по-тиха и по-бърза работа при стартиране на двигателя.


Нова осемстепенна автоматична скоростна кутия
Новата осемстепенна автоматична трансмисия съответства на мощността и въртящия момент на трицилиндровия двигател и работи безпроблемно с ERAD. Освен че е с 5 кг по-лека от деветстепенната трансмисия, използвана в другите модели, новата осемстепенна скоростна кутия осигурява усъвършенствано усещане за смяна на предавките и е неразделна част от хибридната система.


*Зависи от модела
[1] Най-високата скорост на двигателя и електрическата мощност не се достигат еднакво
[2] Механичните спирачки ще осигурят допълнителна спирачна сила, ако са необходими повече от 0,2 г.
*Време за зареждане е възможно с бързо зарядно устройство 50kW и 100kW DC (действителното зареждане в автомобила ще бъде ограничено до 32kW). Реалните времена на зареждане могат да варират в зависимост от условията на околната среда и наличната инсталация за зареждане
Всички функции в автомобила трябва да се използват от водачите, само когато е безопасно. Водачите трябва по всяко време да са сигурни, че автомобилът е под техен контрол. Функционалността на приложението Incontrol варира в зависимост от региона