ЧЕСТО ЗАДАВАНИ ВЪПРОСИ ЗА PHEV
В) БАТЕРИЯТА ИМА ЛИ ГАРАНЦИЯ?
О) Да. Освен стандартната гаранция на автомобила, електрическите ни батерии имат 8-годишна гаранция.
В) КАКЪВ Е ПРОБЕГЪТ НА PHEV?
О) Използвайки само електрическия мотор, PHEV автомобилът може да измине до 68 км*. Той използва и бензинов двигател, за да поддържа много по-голям пробег.
В) МОГА ЛИ ДА ЗАРЕЖДАМ СВОЯ PHEV В ДЪЖДА?
О) Да. Безопасността на процеса на зареждане на PHEV е напълно гарантирана.
В) НАЦИОНАЛНАТА ЕЛЕКТРИЧЕСКА МРЕЖА МОЖЕ ЛИ ДА ПОНЕСЕ НАТОВАРВАНЕТО?
О) Електрическата мрежа лесно може да се справи със зареждането на електрически автомобил, което в повечето случаи се случва през нощта, когато потреблението на електроенергия е ниско. Ние и други автомобилни производители работим заедно с правителствата и енергийните доставчици, за да гарантираме, че доставянето на електроенергия ще бъде поддържано.
В) ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ АВТОМОБИЛИ БАВНИ ЛИ СА В СРАВНЕНИЕ С БЕНЗИНОВИТЕ И ДИЗЕЛОВИТЕ АВТОМОБИЛИ?
О) Не, изобщо. Електрическите мотори произвеждат незабавен и максимален въртящ момент от място, което води до зашеметяващо бързи реакции и време за ускорение.
В) БЕЗОПАСНИ ЛИ СА ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ АВТОМОБИЛИ?
О) Да. Всички нови модели отговарят на същите строги стандарти за безопасност като всеки друг автомобил.
ВИДОВЕ ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛИ
Какво представлява електрически автомобил с plyg-in хибрид?

PHEV съчетава стандартен двигател с електрически мотор и батерия, които работят паралелно. Plug-in хибридният електрически автомобил (PHEV) се зарежда от външен източник на енергия или чрез регенеративно спиране по време на пътуване. Батерията позволява на автомобила да измине на елекстричество до 68 км.* след пълно зареждане. Това осигурява удобство за повечето редовни пътувания в града и до работа.
*Данните са изчислени чрез NEDC2 Electric Only Range.

Какви други видове електрически автомобили има?

MHEV: Използва ремъчен стартер-генератор и батерия, която събира енергия, когато автомобилът се движи на свободен ход.
HEV: Съчетани двигател и електрически мотор. Батерията се зарежда чрез двигателя и регенеративно спиране.
PHEV: Съчетани двигател и електрически мотор. Батерията се зарежда от външен източник и чрез регенеративно спиране.
BEV: Няма стандартен двигател. Електрическото задвижване е възможно само чрез зареждане от външен източник и чрез регенеративно спиране.

PHEV АВТОМОБИЛИ
Климатът оказва ли влияние на батерията?

При високи температури пробегът намалява, тъй като се изразходва енергия за охлаждане на батерията. Експлоатационният живот на батерията бива засегнат, само ако тази екстремна горещина продължи много дълго. По същия начин, при много ниски температури пробегът намалява, тъй като се изразходва енергия за затопляне на батерията. Батериите могат да се съхраняват при температура от -40℃, но трябва да бъдат включени и затоплени до -20℃ преди шофиране.

Състоянието на батериите влошава ли се след определен период от време, както при други устройства?

Не, не се влошава след определен период от време. Батериите на електрическите автомобили могат да се презареждат хиляди пъти с лека степен на влошаване.

Необходимо ли е батериите да се заменят редовно?

BEV и PHEV батериите обикновено имат гаранция от осем години, което е значително по-дълго от стандартните гаранции на автомобилите.

Какви са основните предимства на PHEV автомобилите?

PHEV автомобилите предлагат много от предимствата на електрическите автомобили като финес, ниски експлоатационни разходи и нулеви вредни емисии при кратки редовни пътувания, като същевременно предлагат гъвкавостта на стандартните двигатели с вътрешно горене за по-дълги пътувания без нуждата от презареждане. Комбинацията от двигател с вътрешно горене и електрически мотор също така означава, че автомобилът може да осигури въртящ момент и динамика, типично свързвани със стандартен двигател с голям работен обем.

Защо бих искал Plyg-in хибриден електрически автомобил?

PHEV автомобилите предлагат много от предимствата на електрическите автомобили на клиенти, за които изцяло електрически автомобил не би бил подходящ избор. Електроенергията все повече се произвежда от възобновяеми източници, поради което електрическите автомобили са по-полезни за околната среда, отколкото традиционните двигатели, изгарящи гориво. Правителствата по света все повече осъзнават това и предлагат редица стимули за намаляване на цената за покупка и данъците за служебни автомобили. Това заедно с намалените експлоатационни разходи за електрифициран автомобил създава силни финансови аргументи за много хора, като същевременно тези автомобили функционират като автомобили със стандартен двигател с вътрешно горене, когато е необходимо.

Какви са недостатъците на това да притежаваш Plyg-in хибриден електрически автомобил?

Най-големите предимства на PHEV автомобилите ще бъдат изпитани от собствениците, които могат да използват външно зареждане за значителна част от пробега си. Докато дълги пътувания могат да бъдат предприемани без нуждата от външно зареждане, разходът на гориво при тези пътувания ще бъде сравним с разхода на автомобил със стандартен двигател след първоначално изразходване на заряда, въпреки че се поддържа остатъчен заряд, който да осигурява електрическо подпомагане на двигателя с вътрешно горене, когато е необходима пълна мощност.

PHEV ПРОБЕГ
PHEV автомобилът ще има ли достатъчно пробег за моето пътуване?

Източникът на енергия е двигател с вътрешно горене, PHEV батерия или комбинация от двете, което може да се избира ръчно или автоматично. Само с батерия пробегът може да достигне до 68 км.*

*Данните са изчислени чрез NEDC2 Electric Only Range.

Кои фактори се отразяват на пробега?

Когато шофирате при високи или ниски температури, работата на охлаждащите или затоплящи системи изразходва батерията по-бързо и намалява пробега на автомобила в електрически режим. Динамичното шофиране също изразходва батерията по-бързо и съответно намалява пробега.

Как мога да оптимизирам разхода на гориво и заряда на батерията на автомобила?

Когато автомобилът е в режима по подразбиране (Паралелен хибрид), водачът може да оптимизира разхода на гориво или заряда на батерията, като използва една от двете алтернативни функции за управление на заряда:
- функция SAVE - ръчно избирана през сензорния екран, тази функция не позволява на заряда на батерията да падне под предварително избрано ниво. Това позволява на водача да осигури тихо пътуване без вредни емисии на по-късен етап. Автомобилът ще използва електрическия мотор, само ако батерията е била заредена над предварително зададеното ниво чрез регенеративно спиране.
- функция Predictive Energy Optimisation (PEO) (Предсказуема оптимизация на енергията) - въвеждането на дестинация в навигационната система автоматично активира функцията. Използвайки данни за надморската височина по избрания маршрут, PEO интелигентно превключва между електрическия мотор и бензиновия двигател, за да оптимизира разхода на гориво през цялото пътуване.

ЗАРЕЖДАНЕ
Какви са различните методи за зареждане на PHEV?

Променливотоково зареждане: Електрическите автомобили имат кабел за зареждане в битов електрически контакт, който се включва в автомобила. Това означава, че можете да заредите PHEV автомобила в гаража си или пред дома си, ако имате външен контакт. Бордово зарядно превръща променливия ток в постоянен, тъй като батериите могат да съхраняват единствено постоянен ток. Времето за зареждане зависи от държавата, в която се намирате, но за по-бързо зареждане, можете да си монтирате стенна кутия у дома, която зарежда автомобила по-бързо от стандартните контакти.
Регенеративно спиране: Електрическите автомобили използват регенеративно спиране, което превръща кинетичната енергия на автомобила в електрическа - и я използва за зареждане на батерията - вместо да я хаби като топлинна енергия, както правят стандартните спирачки.

Какво е "Зареждане в определена дестинация"?

Зареждането в определена дестинация, което може да се осъществи в местни търговски центрове, хотели, фитнес центрове и др., се извършва на места, които посещавате и по други причини освен зареждане на автомобила.

Какво е "Зареждане по време на пътуване"?

Зареждането по време на пътуване, което може да се осъществи на бензиностанции и специализирани зарядни станции за електрически автомобили, се извършва на места, предназначени главно за зареждане на автомобили с електричество или гориво, които осигуряват възможно най-пълно зареждане за най-кратко време.

Какво оборудване за зареждане ми трябва?

Нашите plyg-in хибридни електрически автомобили се предлагат с кабел за зареждане като стандартно оборудване, който е подходящ за зареждане в битов електрически контакт у дома. Но за удобство и бързо зареждане се препоръчва (но не е задължителна) стенна кутия за зареждане на електрически автомобил у дома. Цените за монтиране варират в зависимост от пазара (и електроснабдяването), но са достъпни и продължават да падат с увеличаване на търсенето. Стенната кутия може да е оборудвана с вграден кабел за зареждане или като аксесоар е наличен кабел за зареждане на обществено място, който може да се използва със стенна кутия или на обществени зарядни станции.

Наличен е и универсален заряден кабел като аксесоар, който може да бъде оборудван с различни адаптери и варианти на щепсели, които да отговарят на световните стандарти. Те се предлагат с опция за битови и за промишлени контакти, като вторият вид е подходящ за по-бързо зареждане, тъй като може да достигне 7kW.

Какво оборудване за зареждане ми трябва у дома?

Нашите plyg-in хибридни електрически автомобили се предлагат с кабел за зареждане като стандартно оборудване, който е подходящ за зареждане в битов електрически контакт у дома. За по-бързо и по-удобно зареждане се препоръчва клиентите да използват услугите на квалифициран електротехник, който да инсталира отделна специална електрическа верига за зареждане в домашната им електрическа инсталация и да монтира специален контакт за зареждане или стенна кутия.

Кой може да ми монтира стенна кутия?

Всеки търговски регион на Land Rover има предпочитан доставчик за съответния пазар, който може да направи оценка на помещенията на клиента, да направи препоръки и да организира монтажа на решения за зареждане на базата на бюджета на клиента и възможностите на електроснабдяването. Ако се използват други доставчици, те трябва да гарантират съвместимостта на оборудването.

Нямам лично паркомясто у дома или на работа. Това означава ли, че не мога да имам електрически автомобил?

Не е задължително: това зависи от редица фактори. Има растяща мрежа от обществени зарядни станции с възможности за стандартно и бързо зареждане. В градовете и по главните пътища има и множество зарядни станции в определени дестинации или по време на пътуване за ваше улеснение.

Батерията има ли гаранция?

Plyg-in хибрид автомобилите на Land Rover предлагат гаранция от 8 години или 160 000 км (което настъпи първо) при 70% ниво на заряда. Гаранцията е зависима от правилната употреба и поддръжка на автомобила и редовното зареждане на батерията.

Какво означава kWh?

Киловатчас е мерна единица за количеството енергия, която може да се съхранява в една батерия. В даден автомобил батерия с по-голям капацитет - повече kWh - ще има по-голям пробег и/или динамика. При даден капацитет действителният пробег ще варира в зависимост от стила на шофиране и условията на средата.

Електрическата мрежа може ли да се справи с увеличаващия се брой електрически автомобили?

Автомобилните производители в момента работят с правителствата и енергийните доставчици, за да гарантират, че увеличаването на употребата на електрически автомобили няма да причини проблеми в националните електрически мрежи.

Какво регенеративно спиране?

Електрическите мотори консумират енергия, за да осигурят движение. Когато това движение вече не е нужно (например, когато автомобилът забавя), спирачното усилие може да се използва за обръщане на действието на мотора и за генериране на електричество. Това се нарича регенеративно спиране и генерираното електричество може да се изпрати обратно към батерията. При правилните условия пробегът на електрически автомобил може да се увеличи с над 10% чрез събирането на регенерирано електричество.

ПРОХОДИМОСТ И ДИНАМИКА
PHEV автомобилите по-бавни и по-неотзивчиви ли са от бензиновите или дизеловите автомобили?

Електрическите мотори произвеждат незабавен и максимален въртящ момент от място, което води до зашеметяващо бързи реакции и време за ускорение.

Мога ли да използвам PHEV автомобил за теглене?

Тегличът с електрическо изваждане не е наличен поради местоположението на високоволтовата батерия и свързаното с нея електрическо оборудване в автомобила. Въпреки това може да бъде използван подвижен теглич, който да се поставя, когато е необходим. Тегленето е възможно в режим EV, но пробегът ще намалее.

Мога ли да използвам PHEV автомобил за офроуд шофиране?

Офроуд проходимостта на нашите PHEV автомобили е безкомпромисна и в някои случаи е усъвършенстван родственик на автомобилите със стандартни двигатели. Допълнителният въртящ момент, предоставян от електрическия мотор при ниски обороти, е предимство в редица офроуд ситуации. Освен това режим Електрически автомобил е наличен с някои от режимите на Terrain Response. Режим EV е наличен за офроуд шофиране, но пробегът ще бъде ограничен.

Мога ли да сложа резервна гума в PHEV автомобил?

Нашите PHEV автомобили са стандартно оборудвани със система за поправяне на гуми и резервна гума не може да бъде побрана на обичайното място под купето. Но в търговката мрежа на Land Rover като аксесоар се предлагат чанта за гума и каишки за фиксиране на място, които позволяват съхраняване на малоразмерна или пълноразмерна гума в багажника, когато е необходимо.

БЕЗОПАСНОСТ
Безопасни ли са електрическите автомобили?

Всички автомобили на Land Rover, включително и PHEV, са проектирани и конструирани да отговарят на най-строгите световни стандарти за безопасност.

РАЗГЛЕДАЙТЕ LAND ROVER
НАШАТА ГАМА ХИБРИДИ
Разгледайте нашата гама от plyg-in хибридни автомобили.
НАУЧЕТЕ ПОВЕЧЕ
РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ АВТОМОБИЛИ
Разгледайте и сравнете нашите автомобили преди да изберете този, който да отговаря изцяло на Вашия начин на живот.
РАЗГЛЕДАЙТЕ НАШИТЕ АВТОМОБИЛИ
КОНФИГУРИРАЙТЕ СВОЙ МОДЕЛ
Използвайте конфигуратора, за да създадете своя перфектен автомобил
ИЗТЕГЛЕТЕ БРОШУРА
Разгледайте и изтеглете най-новите брошури на Land Rover
НАМЕРЕТЕ ТЪРГОВЕЦ
Потърсете търговец на Land Rover близо до Вас
ЖЕЛАЯ ДА ПОЛУЧАВАМ ИНФОРМАЦИЯ
Регистрирайте се, за да получавате първи новостите около Land Rover