ШОФИРАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА
Новаторската технология и легендарната 4x4 проходимост на Land Rover ви дават увереност да навигирате безопасно по заледени зимни пътища. По-долу ще откриете съвети за шофиране през зимата от експерти на Land Rover Experience: как да се подготвите, за какво да внимавате и как да премахнете стреса от вашите пътувания.
ПОДГОТОВКА

Към края на есента запазете час за проверка на автомобила ви преди зимата при вашия местен дилър на Land Rover.

Отбележете си как студеното зимно време може да повлияе на терена и пътната безопасност. Например: мостовете и надлезите се заледяват по-бързо от обикновените пътища; температурите падат по-бързо в сенчестите зони, отколкото в слънчевите зони; сенките, които хвърлят дървета, сгради и планини, могат да доведат до неочаквани заледени участъци.

Уверете се, че гумите ви са напомпани правилно. Прекаленото напомпване може да намали сцеплението, тъй като грайферите не прилепват както трябва към пътната настилка. Препоръчителното налягане в гумите варира в зависимост от натоварването на автомобила и пътните условия, затова е най-добре да проверите в ръководството на автомобила.

През зимата не забравяйте да предвидите повече време за всяко шофиране.
Свържете се с дилър
ИЗТЕГЛЕТЕ НАРЪЧНИКА

ИЗТЕГЛЕТЕ НАРЪЧНИКА

Когато шофирате в сняг и лед, поддържайте постоянна скорост на движение през цялото време. Ако колелата започнат да приплъзват или буксуват, отпуснете педала на газта, докато не усетите, че гумите си възвръщат сцеплението с пътя. Важно е колелата да не спират да се въртят.

Всички нови автомобили Land Rover са оборудвани със система за контрол на сцеплението, която насочва задвижващата сила към колелата с най-голямо сцепление.

HСистемата Контрол при спускане по наклон* елиминира догадките при спускане по стръмни, хлъзгави склонове, като автоматично задейства спирачките, за да поддържа постоянна скорост.

Технологията Terrain Response* прави вашия Land Rover един от най-безопасните SUV автомобили в света. Когато шофирате в сняг или лед, изберете настройката Трева/Чакъл/Сняг и използвайте най-високата възможна предавка за съответните условия.

All-Terrain Progress Control* действа като система за контрол на потеглянето по хлъзгави настилки и осигурява уверено шофиране с точната, зададена от водача скорост.

*Налична само при определени модели.

Спиране

Рязкото спиране може да доведе до буксуване; затова стартирайте плавно и след това постепенно увеличавайте натиска върху педала.

При завои, натиснете спирачката преди да наближите, вземете завоя с безопасна скорост и ускорете чак след като излезете на прав участък. Не управлявайте волана, докато спирате или ускорявате и обратно.

Ако се наложи да спрете рязко в аварийна ситуация, функциите в помощ на водача (ABS и Електронно разпределение на спирачното усилие (EBD)*) на Land Rover ще ви помогнат. Просто дръжте крака си плътно върху педала на спирачката; системата ще приложи и освободи спирачките автоматично.

*Налична само при определени модели.

Видимост

Преди да тръгнете на път използвайте шпатула за почистване на предното стъкло или препарат за размразяване, за да отстраните леда от стъклата, външните огледала за обратно виждане, предните фарове и стоповете. Не използвайте топла вода, тъй като може да причини напукване на повърхностите. Избягвайте да задавате отоплението в режим на рециркулация, тъй като това увеличава влажността в купето.

Контролен списък за зимата

Когато шофирате в зимни условия, било то по пътна настилка или офроуд, е добре да носите следното:


- Помощни кабели за тежкотоварни автомобили
- Въже за теглене
- Фенер (с резервни батерии)
- Комплект крушки и предпазители
- Препарат за размразяване и шпатула за почистване на предното стъкло
- Вериги за сняг (могат да се монтират на предните колела за подобряване на сцеплението и управлението на волана по много заледени пътища)
- Комплект за оказване на първа помощ
- Високоенергийни храни и напитки

ВИЖТЕ ОПЦИИ И АКСЕСОАРИ LAND ROVER

В малко вероятния случай на повреда, InControl Protect може да предаде вашето местоположение и диагностични данни за автомобила на специалистите от Пътна помощ на Land Rover, които ще ви върнат на пътя за нула време.

Назад към „Шофиране на вашия 4x4 автомобил през зимата“
ЗНАЙТИ ДИЛЕРА
Знайдіть найближчого до вас офіційного дилера Land Rover
ЗАМОВИТИ БРОШУРУ
Перегляньте та завантажте останні версії брошур Land Rover
Свържете се с нас
Моля, изпратете вашите коментари, въпроси или съображения
ЗАМОВИТИ ТЕСТ-ДРАЙВ
Зареєструйтесь на проведення тест-драйву обраного вами автомобіля Land Rover