ЕЖЕДНЕВНО ОФРОУД ШОФИРАНЕ
НАЗАД КЪМ ПРЕГЛЕД
Офроуд шофиране не означава само преминаване през планини и прекосяване на реки. Представяме ви как да управлявате вашия автомобил 4x4 уверено в пет от най-често срещаните ежедневни ситуации на офроуд шофиране.
ДУПКИ: ШОФИРАЙТЕ БАВНО И ВНИМАТЕЛНО

Спукана гума, повреда на окачването, хлътнали арки на колелата: дупките причиняват щети на автомобила на стойност милиарди всяка година.

Ако наближите лоша отсечка от пътя с множество големи дупки, намалете скоростта и включете режим Пълзене по скали на Terrain Response. (Ако автомобилът ви е оборудван със система Auto Terrain Response, тя ще сменя настройките вместо вас.)

По настоящем Land Rover разработва технология за предупреждение за дупки, която ще може да идентифицира местоположението и сериозността на дупки и счупени или липсващи капаци на шахтите и ще споделя тези данни в реално време, за да предупреждава останалите водачи и спомага за приоритизиране на ремонтите.

ЧАКЪЛ: ПОДДЪРЖАЙТЕ АВТОМОБИЛА СТАБИЛЕН

Когато шофирате офроуд по чакълени пътеки, изберете режим Трева/Чакъл/Сняг на Terrain Response. (Ако вашият автомобил 4x4 е оборудван със система Auto Terrain Response, тя ще сменя настройките вместо вас.)

Чакълът е постоянно променяща се настилка с ниско сцепление, затова винаги шофирайте плавно и с ниска скорост. Това намалява риска от загуба на сцепление, когато спирате, ускорявате или вземате завой.

ТРЕВА: КАРАЙТЕ ВНИМАТЕЛНО

Планирате ден на игрището за ръгби или пътуване до провинцията? Когато шофирате върху трева или мека земя, е важно да имате предвид въздействието върху околната среда и безопасността на автомобила.

Изберете режим Трева/Чакъл/Сняг на Terrain Response и се придържайте към ниски предавки. Останете върху настилката, като избягвате всякакво ненужно форсиране на автомобила. Ако пред вас има други автомобили, не следвайте точно техния път, тъй като това ще създаде пътека.

Бъдете особено внимателни, ако тревата е влажна или подгизнала. Автомобилите реагират по-остро върху хлъзгави повърхности, затова избягвайте внезапни промени в скоростта и посоката.

СТРЪМНИ НАКЛОНИ: ЗАПАЗЕТЕ КОНТРОЛ

Автомобилите Land Rover са създадени да се справят уверено с трудните изкачвания и спускания. Ето как можете да работите със своя автомобил 4x4, за да запазите стабилност на всякаква височина..

Шофиране по наклон нагоре


Използвайте най-високата предавка, при която автомобилът ще „потегли“ удобно и никога не се опитвайте да завиете с автомобила по стръмен склон.

При внезапно стръмно изкачване, спомнете си предния ъгъл на заход: колелото или предницата на автомобила ще ударят ли земята?

СТРЪМНИ НАКЛОНИ: ЗАПАЗЕТЕ КОНТРОЛ

Шофиране по наклон надолу

Активирайте системата Контрол при спускане по наклон (HDC), ако е налична. HDC елиминира догадките при спускане по стръмни или хлъзгави склонове, като автоматично задейства спирачките, за да поддържа постоянна скорост.

Основно правило е да използвате 1-ва ниска предавка и да натискате спирачката леко. При спускане по наклон никога не се движете надолу или на заден ход с избрана неутрална позиция или натиснат педал на съединителя.

Ако внезапно се върнете на равен участък, спомнете си задния ъгъл на заход: задната част на автомобила ви ще удари ли земята?

ПРОВИНЦИАЛНИ ПЪТИЩА: БЪДЕТЕ НАЩРЕК

Селските провинциални пътища с много завои ви дават красива гледка при шофиране, но често ви изправят пред неочаквани офроуд предизвикателства. Дори това, че шофирате един от най-безопасните SUV автомобили в света, не ви прави неуязвими.

Не забравяйте, че при влажно време или заледяване ще се нуждаете от по-дълъг спирачен път. Затова шофирайте бавно и дайте достатъчно място на останалите автомобили.

НАРЪЧНИК ЗА ОФРОУД ШОФИРАНЕ
RETURN TO OVERVIEW
ЗНАЙТИ ДИЛЕРА
Знайдіть найближчого до вас офіційного дилера Land Rover
ЗАМОВИТИ БРОШУРУ
Перегляньте та завантажте останні версії брошур Land Rover
Свържете се с нас
Моля, изпратете вашите коментари, въпроси или съображения
ЗАМОВИТИ ТЕСТ-ДРАЙВ
Зареєструйтесь на проведення тест-драйву обраного вами автомобіля Land Rover